Az Ormánság Magyarország dél-nyugati részén, a Dráva folyó partján, Baranya megyében található és 45 bűbájos, takaros kis falu alkotja. És, hogy meddig tart ez a táj? Pontosan ott ér véget, ahol az emberek már nem a tájra oly jellemző, hagyományos főkötőt és szoknyát viselik. A Dráva folyó árterületéből kiemelkedő dombokat hívták itt ormáknak. A gyakori áradások miatt ezekre a magaslatokra épültek a falvak, és ezekről kapta a táj is sajátságos nevét. Itt kicsit lassabb az élet, mint máshol: nincs akkora forgalom, nincs annyi multi cég, nincs szmog vagy annyi stressz. A táj és lakói féltve őrzik magukban hagyományaikat.

szentmartonvendeghaz

A falvak nagy része, így Felsőszentmárton is a Duna-Dráva Nemzeti Park területén található: igazi, vadregényes, kalandos táj ez, teli izgalommal és bűbájjal. Sok különleges állat és növény él itt. Sétánk során láthatunk nyárligeteket, tölgy-kõris-szilfaligeteket, szlavóniai tölgyet, magyar kőrist, rekettyést, vízililiomot és vízigesztenyét. A fák között fekete gólyát, kopasz fejű réti sast, fekete kányát, sólymot, nádi farkast és jégmadarat pillanthatunk meg. Él itt egy igazi kuriózum is: a sellyei szarvas, melyet Draskovich gróf tenyésztett ki és csak ezen a területen található meg. Bebarangolhatjuk ezt a tájat biciklivel, vagy lóháton, és ha kedvünk tartja akár horgászhatunk is a Drávában. De vigyázat! A folyóban tilos fürdeni. Hacsak nem szánjuk rá magunkat és ruccanunk át Horvátországba, ott ugyanis ez nem törvényellenes. Itthon ezen a folyón még csónakázni is csak külön engedéllyel lehet.

szentmartonvendeghaz

A településen áthalad a Három Folyó kerékpáros útvonal, amely az EuroVelo nemzetközi kerékpárút-hálózat „Vasfüggöny” elnevezésű szakaszának részét képezi.

szentmartonvendeghaz

Hát ez lenne az Ormánság, amivel a legtöbbünk csak keresztrejtvények vízszintes, vagy függőleges soraiban találkozott. Sokaknak ezek a települések csak unalmas kis falvak, de valójában ez a világ egy kis magyarországi csoda, egy darabka itt maradt múlt. Itt járni olyan, mintha az ember egy régi dobozt nyitna ki és mélyen a tüdejébe szippantaná régmúlt illatát.